11 mituri despre inot, demontate

Distribuie aceasta postare:

mituri despre inot

Desi inotul este o activitate practicata de multe persoane de diferite varste, incepand cu bebelusi si pana la varstnici, exista mai multe mituri care sunt perpetuate de cei care nu stiu sa inoate si nu merg la cursuri pentru a invata.

Mai mult decat atat, sunt destule persoane care iau decizii legate de inot, pentru ele sau pentru copiii lor, bazandu-se pe niste convingeri care nu sunt adevarate. Si, in felul acesta, au numai de pierdut.

Iti  prezentam in acest articol cele mai raspandite mituri despre inot, astfel incat tu sa stii care este realitatea despre acest sport si sa poti lua decizii in cunostinta de cauza pentru tine si pentru copilul tau.

 

11 mituri despre inot, demontate si explicate

 

  1. „Daca mergi la inot iarna, racesti.” – FALS

Racelile si virozele frecvente din sezonul rece ii fac pe parinti sa fie foarte reticenti in legatura cu activitatile copiilor in aceasta perioada. In realitate, insa, persoanele care practica saptamanal inotul racesc mai rar, datorita faptului ca aceasta activitate dezvolta sistemul cardiovascular si capacitatea pulmonara, intarind imunitatea. Desigur, este important ca persoanele care merg la bazin iarna sa respecte anumiti pasi inainte de a iesi afara. Astfel, persoana trebuie sa se stearga bine cu prosopul dupa iesirea din bazin si sa-si usuce parul cu uscatorul de par. Pentru a te asigura ca nu racesti iarna dupa ora de inot, este necesar ca, de la momentul iesirii din bazin pana cand iesi afara, sa treaca cel putin 15 minute, timp in care corpul se obisnuieste cu temperatura din afara bazinului.

 

  1. „Trebuie sa-ti tii respiratia sub apa.”- FALS

Pana si unii inotatori cu experienta fac greseala de a-si tine respiratia atunci cand se afla cu fata in apa, ceea ce face ca dioxidul de carbon sa fie retinut in sange si plamani, iar nevoia de oxigen sa se accentueze. In schimb, atunci cand expiri in timp ce te afli in apa, vei inota mai usor, mai relaxat si iti vei gasi mai usor echilibrul in apa.

 

  1. Inotul previne deshidratarea.” – FALS

In timp ce faci miscarile in apa, corpul este solicitat destul de mult si transpira. Diferenta e ca, aflandu-te in apa, nu observi cand transpiri. Asta nu inseamna, insa, ca nu pierzi apa din organism. Astfel, ca sa eviti sa te deshidratezi, bea apa de fiecare data imediat dupa ce iesi din bazin.

 

  1. Inotul este periculos pentru gravide.” – FALS

Alaturi de mersul pe jos si exercitiile fizice usoare, inotul se afla in topul exercitiilor recomandate de medici pe timpul sarcinii. In apa iti simti corpul mai usor, iar riscul de a te accidenta este redus. Desigur, apa din bazin trebuie sa fie curata si dezinfectata corespunzător si trebuie sa eviti zonele aglomerate unde poti fi lovita de alte persoane.

 

  1. „Copilul poate invata sa inoate dupa varsta de 4 ani.” – FALS

Miscarile in apa sunt benefice tuturor copiilor, indiferent de varsta. Intr-o foarte mare masura, insa, beneficiaza bebelusii care merg la bazin, acestia dobandind astfel o coordonare mai buna a miscarilor, intarindu-si musculatura, sistemul respirator si cardiovascular si dobandind o mai mare incredere in abilitatile lor si, in general, in ei insisi.

 

  1. „Si parintii isi pot invata copilul sa inoate.” – FALS

Sunt parinti care evita sa-l duca pe copil la un curs de inot pe motiv ca stie sa inoate si ca il poate invata singur pe copil sa inoate. Ceea ce nu stiu acesti adulti este ca, in lipsa pregatirii teoretice si a metodelor de predare ale instructorilor de inot, risca sa-i invete pe copii metode gresite, care vor fi foarte greu de corectat mai tarziu. Exista, totusi, o exceptie, si anume atunci cand parintele este instructor de inot.

 

  1. „Daca am peste 25 de ani, nu mai pot invata sa inot.” – FALS

Adultii au mai multe temeri legate de ce li se poate intampla in apa si, din acest motiv, evita sa vina la prima ora de inot. Insa, toti adultii care reusesc sa depaseasca aceasta frica si sa vină la bazin vad cum exercitiile pe care le fac la recomandarea instructorilor specializati ii ajuta sa se simta din ce in ce mai siguri pe ei si mai in siguranta in apa. Mai mult decat atat, majoritatea acestor persoane regreta ca au amanat atat de mult si nu au venit mai devreme sa invete sa inoate.

 

  1. „Nu imi las copilul la inot, pentru ca plange.” – FALS

In special copiilor mici le place rutina. Ei se simt cel mai confortabil in mediile pe care le cunosc deja. Avand in vedere ca bazinul este un mediu nou pentru ei, cu oameni noi, unii copii plang la inceput. Iar parintele, dorind sa-i asigure copilului sau un mediu cat mai sigur, fara stres, s-ar putea sa simta anumite retineri. Ceea ce nu stiu multi parinti care renunta la cursurile de inot pentru copiii lor este ca, imediat dupa prima lectie de inot, copilul se acomodeaza si incepe sa se simta confortabil in apa.

 

  1. Inotul nu este pentru toata lumea.” – FALS

Unele persoane sunt de parere ca inotul este o activitate care poate fi practicata doar de cei care indeplinesc anumite condiții de varsta, de constructie (slabi sau grasi, inalti sau scunzi), de statut social etc. In realitate, oricine isi doreste sa se bucure de miscare, de relaxare si de o sanatate puternica poate face inot.

 

  1. Inotul este un sport foarte scump, inaccesibil.” – FALS

Spre deosebire de alte sporturi, inotul implica niste cheltuieli mai mici. Iata care este echipamentul necesar: slipul/costumul de baie, ochelarii de inot, casca, papucii si prosopul. Odata ce le-ai cumparat, le vei folosi de multe ori la orele de inot. Pe langa acest cost initial, mai este pretul cursului de inot, care difera de la un bazin la altul. De exemplu, la Swimming Team organizam cursuri de inot pentru copii la preturi care pornesc de la 160 de lei/luna si cuprind 8 lectii.

 

  1. „La inot merg doar cei care au practicat acest sport din copilarie.”- FALS

Unii adulti care nu stiu sa inoate considera ca doar persoanele care sunt obisnuite cu inotul inca din copilarie il practica regulat si la maturitate. In realitate, odata ce ai invatat sa inoti la un moment dat in trecut, poti veni oricand la bazin pentru a-ti perfectiona tehnicile de inot. Mai mult decat atat, daca nu stii sa inoti, este cel mai potrivit moment sa incepi sa inveti pentru a depasi teama de apa si pentru a avea o sanatate mai  buna si un organism mai puternic.

 

Acum, dupa ce ai citit acest articol, stii care sunt cele mai raspandite mituri despre inot si nu mai exista riscul sa iei decizii gresite din cauza lor. Mai mult, stii deja lucruri importante care te pot ajuta sa ai un stil de viata sanatos tu si copilul tau/copiii tai.

Distribuie aceasta postare

Cine suntem?

Swimming Team este un club de inot dedicat atat copiilor, cat si adultilor, pentru initiere si perfectionarea inotului. Clubul a fost creat din pasiunea pentru acest sport si din dorinta de a invata si promova inotul tuturor persoanelor.

Localizare

Sediul Swimming Team Club

zona Regie, Clubul Sportul Studentesc

Adresa

str. Larisa, nr. 2, sector 6, Bucuresti

Program

Luni – Vineri

7 AM – 10 PM

Sambata – Duminica

8 AM – 18 PM

Contact

Telefon

0728 225 444

E-mail

office@club-inot.ro

0799 983 830