7 moduri in care inotul ii schimba pe copii

Distribuie aceasta postare:

inot copii Swimming Team

Stii ca fiecare activitate pe care o faci te schimba, te dezvolta sau te imbogateste intr-un fel sau altul? In momentul in care o persoana incepe sa practice un sport, acest lucru are un impact asupra intregii sale vieti, a sanatatii si chiar si a caracterului.

Inotul este un sport special. Este singurul sport care este echivalent cu o abilitate necesara pentru supravietuire. De asemenea, intr-o masura mai mare decat in alte sporturi, pe langa antrenament, in inot este esentiala starea mentala a sportivului in momentul in care isi manifesta abilitatile.

Parintii copiii carora merg la inot regulat sau chiar fac inot de performanta au observat anumite schimbari in evolutia micutilor. Aceste schimbari se produc treptat, pe neobservate, astfel incat, la un moment dat, iti dai seama ca cel mic nu se mai confrunta cu o anumita problema pe care o avea inainte sau ca reactioneaza mult mai bine la provocarile care, inainte, il blocau.

 

7 moduri in care inotul ii schimba pe copii

 

  1. Dorinta de a castiga ii motiveaza, insa nu reprezinta scopul final.

In timp ce invata sa inoate si isi rafineaza fiecare gest pentru a executa cele mai eficiente miscari in apa, copilul stie ca succesul vine dupa multe ore de munca. Si, chiar daca astazi a obtinut cel mai bun rezultat, acest lucru nu inseamna, in mod automat, ca la urmatoarea competitie va castiga din nou medalia de aur. Acesti copii dobandesc o atitudine sanatoasa fata de succes, bazata pe modestie si pe constiinta ca o victorie se obtine cu prezenta, implicare si efort constant.

 

  1. Esecul este doar o experienta, nu o tragedie.

Traim intr-o societate competitiva. La gradinita, la scoala, la televizor ni se spune ca trebuie sa fim cei mai buni, sa-i depasim constant pe ceilalti si pe noi insine. Din acest motiv, majoritatea copiilor se enerveaza si chiar sufera atunci cand pierd, indiferent daca a pierde inseamna sa ia o nota mai mica la scoala, echipa din care face parte sa piarda meciul sau sa adune un punctaj mai mic la un joc oarecare. Copiii care fac inot invata sa priveasca fiecare esec ca pe o oportunitate de dezvoltare, pentru ca stiu ca, atunci cand isi descopera slabiciunile si lucreaza asupra lor, elimina o piedica importanta din a obtine un rezultat mai bun data viitoare. Aceasta atitudine constructiva asupra esecului, odata invatata, se manifesta nu doar in bazin, ci si in tot ce fac in viata de zi cu zi.

 

  1. Isi depasesc mai usor fricile.

Stim ca cei mici se confrunta cu diverse frici. Chiar daca, din punctul de vedere al adultilor, doar anumite frici sunt reale, iar multe dintre ele sunt inchipuite, pentru copii sunt toate la fel de stresante. In decursul procesului in care copilul invata sa inoate, el este pus in situatia de a-si depasi treptat teama de apa, teama de a ramane fara aer, teama de a nu putea respira, teama de adancime, teama de a sari in apa etc. Cu ajutorul exercitiilor si al incurajarii instructorilor, copiii ajung sa faca lucruri care la inceput li se pareau imposibile. Si simplul fapt ca si-au depasit anumite frici in bazin le creeaza convingerea ca temerile pot fi depasite. Este o atitudine care, in viata, pe termen lung, poate face diferenta intre o persoana retinuta, care bate pasul pe loc, blocata de fricile sale, si o persoana creativa dispusa sa-si asume anumite riscuri pentru a-si urma visele.

 

  1. Abilitatea de a supravietui in apa.

Dupa ce copilul invata sa inoate, in fata lui se deschid mai multe posibilitati: el incepe sa caute si sa se bucure in mod deosebit in timpul vacantelor la mare si a vizitelor la piscina. Aceasta inseamna odihna activa, mai multa miscare si tinerea sub control a greutatii corpului. De aceea, un copil care merge regulat la inot nu se va ingrasa si va avea tendinta de a se alimenta sanatos.

 

  1. Creste increderea in sine.

Pe masura ce copilul evolueaza in invatarea tehnicilor de inot, el se bucura de rezultatele antrenamentelor sale. El vede cu ochii sai cum reuseste sa obtina rezultate extraordinare prin propriile forte si datorita muncii sale. Iar asta ii da incredere ca, atunci cand isi doreste un lucru si depune efort in acea directie, va reusi sa il obtina.

 

  1. Echilibru interior.

Inotul este o activitate recomandata de specialisti in egala masura copiilor hiperactivi, precum si celor stresati sau care se confrunta cu dificultati de concentrare. Miscarile repetitive pe care cel mic le face in apa, pentru a asigura miscarea corpului si mentinerea la suprafata apei, ii aduc o stare de calm si concentrare. Apa este un mediu foarte diferit de cel in care suntem obisnuiti sa traim si in care greutatea corpului si miscarile pe care le facem se simt diferit fata de cum le simtim in afara apei. Aceasta diferenta ajuta copilul sa se relaxeze si, in acelasi timp, sa-si consume energia in exces.

 

  1. Mai multa organizare.

Antrenamentele de inot au loc la anumite ore, in anumite zile ale saptamanii si asta ii face pe copii sa isi organizeze activitatile astfel incat sa respecte programul. De asemenea, ceea ce se intampla in timpul orei de inot se bazeaza pe organizare, pe respectarea anumitor etape, a anumitor reguli, mai ales ca cele mai multe antrenamente au loc in regim de grup. Cert este ca un sport aduce cu sine mai multa organizare in viata persoanei care il practica.

 

Daca al tau copil face ore de inot, poate ca acum, dupa ce ai citit aceste schimbari prin care trec copiii care merg regulat la inot, iti poti explica anumite reactii, comportamente sau modificari pe care le-ai observat.

Iar daca cel mic inca nu practica acest sport, iti putem spune ca niciodata nu e prea tarziu sa-l aduci la bazin si sa inceapa sa faca ore inot. Nici macar teama de apa nu este un impediment. Chiar daca multi dintre copiii care vin la prima ora de inot la inceput privesc tematori de pe marginea bazinului si poate chiar plang atunci cand instructorul ii ajuta sa intre in apa, in scurt timp, se conving ca sunt in siguranta (simt ca aripioarele, pluta si bastonasul ii tin la suprafata apei), ca instructorul este alaturi de ei si ca nu li se cere sa faca lucruri imposibile. De regula, incepand cu a doua sedinta de inot, acesti copii incep sa iubeasca apa si sa se bucure de fiecare ora de inot.

Distribuie aceasta postare

Cine suntem?

Swimming Team este un club de inot dedicat atat copiilor, cat si adultilor, pentru initiere si perfectionarea inotului. Clubul a fost creat din pasiunea pentru acest sport si din dorinta de a invata si promova inotul tuturor persoanelor.

Localizare

Sediul Swimming Team Club

zona Regie, Clubul Sportul Studentesc

Adresa

str. Larisa, nr. 2, sector 6, Bucuresti

Program

Luni – Vineri

7 AM – 10 PM

Sambata – Duminica

8 AM – 18 PM

Contact

Telefon

0728 225 444

E-mail

office@club-inot.ro

0799 983 830