Deoarece inotul este un sport care necesita efort si presupune un consum important de energie, este foarte posibil sa observi anumite schimbari ale obiceiurilor alimentare ale copilului tau, dupa ce va incepe cursurile de inot.
De regula, copiii pretentiosi si cei care mananca putin incep sa manance mai bine, mai mult si mai variat. Iar cei supraponderali pot alege sa manance mai putin si mai sanatos.
Dupa o ora de miscare petrecuta in bazin, copilul va simti nevoia sa recupereze energia consumata, dar fara sa exagereze cu cantitatea de mancare, deoarece simte cum kilogramele in plus ii ingreuneaza miscarile si il fac sa oboseasca mai repede.
Parintii copiilor care practica inotul trebuie sa aiba grija ca meniul acestora sa cuprinda toate elementele necesare pentru a compensa efortul depus in timpul orelor de inot, asigurand resursele necesare cresterii.
Astfel, meniul unui copil care practica inotul ar trebui sa cuprinda:
- Carbohidrati: cereale, fructe, legume, paste, lactate
- Proteine: carne, lactate, oua, soia, ciuperci etc.
- Lipide: grasimi sanatoase pe care le regasim in pestele gras, avocado, seminte, nuci, alune, fistic, ulei de masline etc.
Cand sa mananci inaintea orei de inot
Pentru ca cel mic sa se simta bine in timpul orei de inot, ar trebui sa manance cu cel putin o ora inainte, pentru a-i lasa organismului suficient timp ca sa digere alimentele. Mancarea de dinaintea antrenamentului ar trebui sa fie usoara (fructe, legume, cel mult carne de pui sau peste fierte), evitand alimentele greu de digerat.
Persoanele care nu respecta aceasta regula risca sa aiba in timpul orei de inot stari de indispozitie, indigestie sau greata.
Sursa foto: Swimming Team