Ai un copil care nu reusesti sa isi duca la bun sfarsit obiectivele propuse? Este distras de ativitati mai putin constructive si nu este deschis catre noi provocari? Nu isi doreste sa practice un sport sau diverse ateliere de creatie? Inseamna ca cel mic are nevoie de motivatie, iar tu este cel mai in masura sa i-o oferi! In cazul in care te intrebi cum poti face acest lucru cat mai bine cu putinta, continua sa citesti acest articol si vei afla raspunsul.
Lipsa de motivatie este o problema care ne afecteaza pe toti, inclusiv pe copii. Problemele apar, insa, atunci cand motivatia nu-si face aparitia deoarece se poate agrava in timp, iar la maturitate va fi destul de greu de rezolvat.
Nu adopta o atitudine negativa sau autoritara, ci sprijina-l si ajuta-l sa-si gaseasca motivatia:
- Incurajeaza-l constant si sprijina-l in tot ceea ce face
Cu siguranta nu este placut sa-ti vezi copilul lipst total de motivatie, insa si mai suparator este sa nu stii cum il poti ajuta. Inainte de toate, trebuie sa afli motivele pentru care cel mic a ajuns in acest punct. Lipsa increderii de sine, dezamagirea, lipsa participarii la deciziile care il privesc etc.
Fiecare copil trebuie sa stie ca esecul face parte din cursul vietii. De cele mai multe ori, succesul vine dupa o serie intreaga de esecuri, asta incercam sa le explicam tuturor copiilor de la Swimming Team care sunt inscrisi la cursuri de inot. Esecurile ne ajuta sa invatam.
Astfel, lauda-i constant progresele si eforturile, oricat de mici ar fi ele.
- Scoate-i intotdeauna in evidenta punctele forte
Conform studiilor, educatia parentala bazata pe promovarea abilitatilor si punctelor forte ale copilului, ajuta la cresterea nivelului de satisfactie, iar cei mici devin mult mai increzatori si mai motivati. Calmul, consecventa si rabdarea sunt cele mai bune modalitati de motivare a copiilor.
- Nu negocia niciodata ceea ce nu poate fi negociat
Stim cu totii ca cei mici sunt cei mai buni negociatori. Astfel, fiecare parinte trebuie sa se faca inteles cu privire la lucrurile ce nu pot fi negociate. Cu toate acestea, nu trebuie sa fii lipsit de flexibilitate, mai ales atunci cand observi ca atitudinea ta il afecteaza pe copil si il face nefericit.
- Ajuta-l sa inteleaga ca impreuna formati cea mai buna echipa
Este esential ca cel mic sa inteleaga ca ii esti coechipier si nu adversar. Astfel, vei reusi sa fii influent, iar influenta este cel mai important instrument al parintilor. Aplicarea pedepselor, amenintarile sau manipularile nu vor aduce rezultate…cel putin nu pe o perioada lunga de timp.
Lucruri pe care nu trebuie sa i le spui niciodata copilului atunci cand iti doresti sa il motivezi
- ”Trebuie sa te apuci de invatat!”;
- ”Daca nu muncesti mult, nu vei avea succes in viata”;
- ”Am tot dreptul sa iti spun ce sa faci!”;
- ”Te pedepsesc pentru ca vreau sa intelegi ca ceea ce faci nu este bine!”
Printr-o astfel de atitudine nu vei face altceva decat sa ii scazi increderea de sine si totodata, sa ii anulezi chiar si picatura de motivatie pe care o are.
La Swimming Team, lucram doar cu antrenori care stiu cum sa gestioneze relatia cu cei mici. mai mult decat atat, luptam constant sa-i motivam si incurajam toti parintii s-o faca. Astfel, am reusit sa transformam copiii lipsiti de motivatie in adevarati campioni!