Lumea subacvatică ascunde multe minuni, de la pești multicolori și cu forme dintre cele mai interesante, la epave încărcate de istorie. Tocmai de aceea serviciile de scuba diving au devenit tot mai populare în ultimii ani.
Dacă și tu îți dorești să descoperi această lume și să trăiești o aventură acvatică, trebuie să știi că este recomandat să se urmeze cursuri de scufundări, în urma cărora poți deveni scafandru certificat. Astfel vei putea face scufundări în deplină siguranță, având cunoștințele necesare despre ceea ce presupune această acțiune, de la etapele necesare, la posibilele riscuri.
În ce constă cursurile de scufundări?
Fiecare curs începe cu o bază teoretică, etapă în care cursanții primesc informațiile și cunoștințele esențiale pentru a desfășura activitatea într-o manieră corectă și sigură. În cazul cursului de scufundări, vei învăța despre ce înseamnă flotabilitate, presiune, cum să respiri corect, despre componentele și utilizarea echipamentului de scufundare.
Odată parcurse aceste informații, se poate trece la următoarea etapă a cursului, care se desfășoară inițial într-un bazin. Această etapă are rolul de a învăța cum să pui în aplicare informațiile primite astfel încât să te poți scufund în siguranță și în ape deschise.
Astfel de cursuri de scufundări pot fi găsite la club-inot.ro, care oferă absolvenților cursului o certificare recunoscută la nivel internațional. În cadrul cursului, baza teoretică se parcurge online, iar după practica în bazin, cursanții vor face scufundări în ape deschise, alături de instructor.
De la ce vârstă poți urma cursuri de scufundări?
Deși mulți cred că o certificare de scafandru poate fi obținută numai de adulți, adolescenții se pot bucura și ei frumusețile lumii subacvatice în siguranță, după ce au obținut calificarea NAUI Open Water SCUBA Diver. Începând cu vârsta de 15 ani, adolescenții se pot înscrie la cursurile de scufundări, dezvoltându-și astfel o pasiune interesantă și cu numeroase avantaje.
Cursul amintit are și o variantă destinată juniorilor – Junior Scuba Diver – care se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani. În acest fel, întreaga familie se poate bucura de minunile pe care lumea subacvatică și le dezvăluie numai celor care sunt determinați să le descopere.
Din ce este format echipamentul de scufundare?
O informație importantă pe care o vei obține în cadrul cursului de scufundări este cea legată de echipamentul de care vei avea nevoie. Cu toate că echipamentul folosit în timpul cursului este asigurat de organizator, cunoașterea elementelor acestuia este una vitală pentru siguranța scufundărilor ulterioare absolvirii cursului.
Prin urmare, un prim element al echipamentului este costumul de neopren, care are rolul de a oferi un confort termic utilizatorului. Butelia de aer comprimat și regulatorul de respirație sunt și ele la fel de importante, alături de mască – ce îmbunătățește vizibilitatea în mediul subacvatic – labele de înot, precum și vesta compensatoare, care permite reglarea flotabilității, susține butelia de aer și ajută la staționarea sub apă.
În concluzie, urmând cursuri de scufundări poți avea acces la o lume fantastică, indiferent dacă vrei să practici doar ocazional, în vacanțe, sau vrei să devii un scafandru profesionist.