4 efecte negative ale școlii online asupra sănătății copiilor. Cum le putem reduce

Distribuie aceasta postare:

Sursa foto: Pexels.com

Începând de marți, 20 octombrie, grădinițele și școlile din București au fost închise pentru a reduce riscul răspândirii noului coronavirus, pe fondul creșterii ratei de incidență la peste 3 cazuri la mia de locuitori. Timp de 14 zile, procesul de învățare s-a mutat în online.

Această situație îi pune pe elevi într-o mare dificultate: măsura de închidere a școlilor și de desfășurare online a cursurilor pe de o parte îi protejează pe ei și pe rudele lor de răspândirea Covid-19, iar pe de altă parte, crește riscul de apariție a unui mare număr de tulburări.

Riscul este mai mare în cazul elevilor din clasele mai mari care petrec și 6-7 ore pe zi în fața calculatoarelor și tabletelor pentru școală, precum și în cazul acelor copii care nu au ocazia să interacționeze fizic cu alți copii de vârsta lor.

 

Iată câteva dintre tulburările care se manifestă la copii pe fondul școlii online:

 

1. Impactul negativ al lipsei de mișcare

Fiecare persoană are nevoie să facă mișcare zilnic pentru a-și folosi și pentru a-și dezvolta mușchii, pentru a stimula circulația sângelui prin corp, ceea ce susține imuntatea la un nivel optim. Orele online îi privează pe copii nu doar de orele de sport, ci și de drumul parcurs până la școală și înapoi.

Lipsa mișcării la copii scade forța musculară, ceea ce atrage cu sine modificări la nivelul coloanei, manifestate apoi sub foma scoliozelor și a altor probleme ale coloanei vertebrale.

În același timp, conform Organizației Mondiale a Sănătății, lipsa activității fizice este considerată a fi principala cauză pentru aproximativ 21-25% dintre cazurile de cancer de sân și de colon, 27% dintre cazurile de diabet zaharat și aproximativ 30% dintre bolile de inimă ischemice. Unii experți vorbesc despre sedentarism ca despre o boală în sine.

 

2. Dificultatea de a controla greutatea

Școala online face ca numeroși copii să ia în greutate. Rata obezității în rândul copiilor este în creștere atât la nivel mondial, cât și în România. Principalele cauze sunt alimentația nesănătoasă, cu un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi, precum și lipsa de mișcare.

În acest context, Federația Mondială a Obezității estimează că, dacă nu sunt luate măsuri drastice de prevenție și tratament, până în anul 2030, în România, aproape 500.000 de copii cu vârste între 5 și 19 ani vor suferi de obezitate.

 

3. Tulburări psiho-emoționale

Cel mai mare impact din punct de vedere psiho-emoțional izolarea socială cauzată de școala online îl are asupra preadolescenților și adolescenților. Pentru ei, școala este mediul principal în care se manifestă și unde își construiesc relațiile importante.

Unii specialiști, printre care și Florian Colceag, considerat antrenorul de genii, este de părere că școala online va duce la apariția devierilor comportamentale, a psihozelor și a depresiilor în rândul copiilor.

 

4. Efecte negative cauzate de lipsa de socializare cu alți copii

Omul este o ființă socială prin definiție. Pentru a se simți în echilibru, oamenii au nevoie să simtă că fac parte dintr-un grup, dintr-o colectivitate, și că își aduc contribuția la ce se întâmplă în societate.

Mutarea lecțiilor în mediul online îi face pe copii să se simtă izolați și alienați. Treptat, copilul care nu are contact față în față cu colegii săi poate ajunge să se simtă inferior, ceea ce îi poate influența stima de sine și încrederea în sine.

 

Știind aceste lucruri și având în vedere importanța respectării măsurilor impuse de autorități, revine în responsabilitatea părinților de a face eforturi pentru a reduce impactul negativ al școlii online și al lipsei de mișcare asupra sănătății și echilibrului copiilor, oferindu-le ocazia de a face mișcare și de a socializa cu alți copii, respectând restricțiile din această perioadă.

În acest context, îi încurajăm pe elevi să vină la bazinele noastre din Regie și Fundeni pentru a face mișcare, pentru a-și întări sănătatea, pentru a-și face noi prieteni și pentru a dobândi o abilitate esențială care le poate salva viața. Alege-ți abonamentul dorit de aici:

Abonamente înot Swimming Team

 

Iată adresele și datele de contact ale bazinelor noastre:

Bazin Swimming Team Regie – Str. Larisa nr, 2, Sector 6. Tel. 0799 983 830

Bazin Swimming Team Fundeni – Str. Campus Școlar Fundeni. Tel. 0770 682 436

 

Sursa foto: Pexels.com

 

Distribuie aceasta postare

Cine suntem?

Swimming Team este un club de inot dedicat atat copiilor, cat si adultilor, pentru initiere si perfectionarea inotului. Clubul a fost creat din pasiunea pentru acest sport si din dorinta de a invata si promova inotul tuturor persoanelor.

Localizare

Sediul Swimming Team Club

zona Regie, Clubul Sportul Studentesc

Adresa

str. Larisa, nr. 2, sector 6, Bucuresti

Program

Luni – Vineri

7 AM – 10 PM

Sambata – Duminica

8 AM – 18 PM

Contact

Telefon

0728 225 444

E-mail

office@club-inot.ro

0799 983 830