4 moduri in care inotul ii ajuta pe copiii cu deficit de atentie

Distribuie aceasta postare:

adhd

Una dintre tulburarile de comportament ale copiilor este ADHD (Attention Deficiency Hyperactivity Disorder). Aceasta afectiune medicala apare in copilarie si, odata descoperita, poate fi ameliorata cu ajutorul unor activitati specifice, astfel incat sa nu afecteze persoana si la varsta adulta.

Copilul care are aceasta afectiune nu reuseste sa se concentreze asupra unei anumite activitati, lucru care ii afecteaza         negativ activitatile pe care le face la scoala, acasa, precum si relatiile cu alti copii, ajungand, uneori, sa fie respins de grup.

Cele trei simptome majore care ajuta la recunoasterea ADHD si care reprezinta principalele semnale de ingrijorare pentru parinti sunt: neatentia, impulsivitatea si hiperactivitatea.

Conform unor statistici oficiale ale Ministerului Sanatatii de acum doi ani, in Romania sunt peste 8.500 de copii diagnosticati cu ADHD.

Studiile si experienta au aratat ca anumite activitati pot ameliora simptomele acestei afectiuni si pot ajuta la tratarea acesteia. Inotul este una dintre aceste activitati.

De altfel, cel mai bun inotator al tuturor timpurilor, Michael Phelps, detinatorul a peste 20 de medalii olimpice de aur, a fost diagnosticat la varsta de 9 ani cu ADHD.

 

Iata 4 moduri in care inotul ajuta la tratarea problemelor legate de deficitul de atentie:

 

  1. Directionarea energiei catre miscare

In timp ce inoata, copilul isi foloseste energia in exces pentru a sustine miscarile de inot, care nu sunt cele mai usoare. La finalul unei ore de inot, copilul se simte obosit, ceea ce il ajuta sa aiba un somn linistit si sanatos.

 

  1. Un sport potrivit

Copiii cu ADHD pot sa nu fie interesati de un sport de echipa. In acest caz, inotul reprezinta o alternativa excelenta de miscare fizica ce poate fi facuta in afara unei echipe. Treptat, pe masura ce descopera ca are interese comune, copilul se poate imprieteni cu alti copii.

 

  1. Dezvolta concentrarea atentiei

Pentru a inota, copilul are nevoie sa isi concentreze atentia asupra miscarilor pe care le face pentru a indeplini exercitiile cerute de instructor. In plus, inotul contribuie la secretia dopaminei, un neurotransmitator care ajuta la cresterea atentiei si a concentrarii. De altfel, medicamentele pentru tratamentul ADHD urmaresc cresterea nivelului de dopamina in creier. De aceea, inotul reprezinta o alternativa naturala pentru cresterea intervalului in care copilul isi mentine atentia asupra unui anumit lucru.

 

  1. Cresterea stimei de sine

De multe ori, copiii hiperactivi ajung sa fie izolati sau chiar respinsi de grupul din care fac parte, ceea ce le scade stima de sine si increderea in sine. Pe masura ce urmeaza un curs de inot, copilul isi creste stima de sine pe doua cai: in primul rand, vazand progresele pe care le realizeaza, pas cu pas și, in al doilea rand, socializand cu alti copii si integrandu-se in grup.

 

Asadar, facand un curs de inot, un copil cu deficit de atentie poate fi ajutat sa-si depaseasca problema de sanatate, sa devina mai atent, mai concentrat si sa isi construiasca relatii frumoase cu colegii!

 

Sursa foto: Swimming Team

Distribuie aceasta postare

Cine suntem?

Swimming Team este un club de inot dedicat atat copiilor, cat si adultilor, pentru initiere si perfectionarea inotului. Clubul a fost creat din pasiunea pentru acest sport si din dorinta de a invata si promova inotul tuturor persoanelor.

Localizare

Sediul Swimming Team Club

zona Regie, Clubul Sportul Studentesc

Adresa

str. Larisa, nr. 2, sector 6, Bucuresti

Program

Luni – Vineri

7 AM – 10 PM

Sambata – Duminica

8 AM – 18 PM

Contact

Telefon

0728 225 444

E-mail

office@club-inot.ro

0799 983 830