Cum ii ajuta pe copii inotul in sezonul rece al anului
Sezonul rece al anului vine, de multe ori, la pachet cu raceli si viroze. Daca ai copii, cu siguranta iti doresti sa fie sanatosi si sa aiba o imunitate cat mai puternica, pentru a face fata cat mai bine provocarilor de sanatate.
De mare ajutor pentru intarirea imunitatii si a sanatatii este practicarea inotului in toate anotimpurile anului, inclusiv toamna, iarna si primavara. Atunci cand organismul copilului s-a obisnuit cu practicarea regulata a acestui sport si daca sunt respectate anumite conditii inainte de a iesi afara, cel mic nu risca sa raceasca, indiferent de temperatura de afara.
Totusi, am observat ca, odata cu scaderea temperaturii de afara, scade si numarul persoanelor care vin la bazin. Este de inteles, caci temerea cea mai mare a parintilor este ca, daca ai lor copii vor merge la inot toamna tarziu sau iarna, risca sa raceasca. Si, pentru a evita acest risc, parintii prefera sa renunte la cursurile de inot pentru copiii lor.
Ce nu stiu, insa, numerosi parinti este faptul ca, prin practicarea regulata a inotului, copilul isi intareste sistemul respirator, reducand riscul de a tusi, isi imbunatateste circulatia sangvina, ceea ce ii face corpul mai rezistent la temperaturile scazute, si, in general, isi intareste sanatatea.
Astfel, daca al tau copil a mers la inot regulat vara si in primele luni de toamna, tocmai intreruperea acestui proces ii va slabi organismul. In schimb, daca vei continua sa-l duci la inot, micutul tau se va bucura in continuare de beneficiile acestei activitati.
Iata 4 motive pentru care copilul tau trebuie sa mearga la inot in sezonul rece al anului:
- Inotul pe timp de iarna intareste imunitatea copilului, el devenind, astfel, mai rezistent in fata microbilor. Un copil care practica inotul regulat in orice anotimp raceste mai rar si isi revine mai repede dupa o viroza.
- Inotul in sezonul rece imbunatateste circulatia sangvina. Copilului nu ii va mai fi atat de frig, va avea mainile si picioarele calde si se va adapta mai usor la temperaturile scazute de afara.
- Inotul in sezonul rece al anului intareste sistemul respirator. Asta inseamna ca cel mic va tusi mai rar, mai putin si, in cazul unei afectiuni respiratorii, isi va reveni mai rapid.
- In aceasta perioada a anului, bazinul este mai liber, astfel incat copilul tau va beneficia de mai multa atentie din partea instructorilor nostri de inot.
Pentru rezultate sigure in ceea ce priveste intarirea imunitatii copilului, ai grija ca cel mic sa frecventeze cursurile de inot timp de cel putin 6 luni, fara pauze.
Totusi, frica de raceli nu dispare chiar atat de usor, nu-i asa? Si asta se intampla atunci cand nu stii exact ce sa faci pentru a evita racelile atunci cand copilul merge iarna la inot.
Asadar, ce sa faci pentru a te asigura ca, desi frecventeaza regulat cursurile de inot, copilul nu va raci din aceasta cauza?
5 lucruri pe care sa le faci pentru a te asigura ca cel mic nu va raci daca face inot toamna sau iarna:
- Asigura-te din timp ca bazinul ii asigura conditiile necesare pe timp de iarna, precum: temperatura apei de 28-30 grade Celsius, temperatura aerului de 30-32 grade, holul care face legatura dintre bazin si vestiare sa fie incalzit, sa existe uscatoare de par sau cel putin prize care sa-ti permita utilizarea propriului uscatorul de par.
- Dupa ora de inot, copilul trebuie sa faca un dus cu apa calda, de circa 35 de grade, dupa care sa se stearga bine cu prosopul.
- Uscarea parului copilului cu uscatorul de par.
- Caciula si imbracaminte adecvate vremii de afara, adica nici prea subtiri, ca sa nu-i fie frig, dar nici exagerat de groase, pentru a nu transpira.
- Intre momentul iesirii din apa a copilului si iesirea afara trebuie sa treaca cel putin 10-15 minute. In acest timp, corpul copilului se va adapta la diferenta de temperatura.
Daca respecti toti acesti pasi, iti poti duce copilul la inot in sezonul rece al anului fara niciun risc ca cel mic sa raceasca din cauza inotului.