Ce se întâmplă în corpul tău în timp ce înoți

Distribuie aceasta postare:

Sursa foto: Swimming Team

Apa este de aproape 800 de ori mai densă decât aerul. De aceea, mișcările pe care corpul uman le face pentru a se deplasa în apă sunt diferite față de cele efectuate pe uscat și au efecte diferite. 

În acest articol vei afla ce se întâmplă de fapt în interiorul corpului tău în timp ce înoți.

Pentru început, îți poți imagina corpul tău ca pe o corabie unde, în timpul antrenamentului de înot, fiecare parte a corpului lucrează astfel încât tu să te deplasezi înaintând prin apă, scrie myswimpro.com. 

Anumite părți ale corpului și anumite sisteme de energie funcționează mai intens decât altele. De exemplu, inima începe să bată mai repede pentru a pompa sângele înspre mușchi, în timp ce stomacul își încetinește funcția, digestia nefiind o prioritate.

 

De fiecare dată când faci efort fizic, corpul tău lucrează pentru a:

• Crește fluxul de oxigen

• Elimina deșeurile metabolice

• Elimina căldura

 

În consecință, corpul tău produce adenozin trifosfat (ATP), acea moleculă care transmite energie către celulele organismului. Cu alte cuvinte, ATP asigură baza activității corpului și, în funcție de tipul de antrenament, corpul tău va intra în una dintre aceste 3 stări:

 

1. Sistemul de fosfagen

În acest regim, celulele corpului au suficient ATP pentru a rezista între 5 și 15 secunde. În timpul activităților intense pe termen scurt, mușchii trebuie să producă o cantitate mare de energie, creând o cerere mare de ATP.

 

2. Sistemul de glicogen

Deoarece cu o mișcare fizică de 5-15 secunde se obișnuiesc destul de repede, mușchii mai au o rezervă suplimentară numită glicogen. Glicoliza este sistemul energetic predominant utilizat pentru exerciții fizice care durează de la 30 de secunde până la aproximativ 2 minute și este al doilea cel mai rapid mod de a resintetiza ATP.

 

3. Sistemul de respirație aerobă

După ce ai înotat aproximativ 2 minute și corpul înțelege că nu te vei opri în scurt timp, acesta intră în regimul de respirație aerobă și răspunde cu oxigen. Sistemul aerob, care este dependent de oxigen, este cel mai complex dintre cele 3 sisteme energetice. Reacțiile metabolice care au loc datorită oxigenului generează cea mai mare parte a energiei celulare produse de organism. Cu toate acestea, metabolismul aerob este cel mai lent mod de a resintetiza ATP.

 

Știind aceste detalii, să vedem în continuare ce se întâmplă cu restul corpului tău atunci când începi să înoți.

 

Sângele

Fluxul sanguin crește pe măsură ce corpul tău furnizează celule sanguine suplimentare către inimă care bate rapid.

 

Pielea

Pe măsură ce corpul se încălzește, el se străduiește să elibereze căldură. Vasele de sânge se dilată, aducând căldura spre piele și apoi o eliberează.

Aceasta este explicația faptului că îți simți pielea caldă sau chiar înfierbântată în timpul antrenamentului de înot. Acesta este modul prin care corpul elimină căldura. Fețele și corpurile unor persoane se înroșesc în timpul unor antrenamente de înot mai dure, observându-se astfel cum căldura părăsește corpul.

 

Mușchii

Pe lângă implicarea în procesele de generare a energiei și ATP menționate mai sus, mușchii se forțează în timpul antrenamentului. Uneori, ei suferă micro-rupturi, care necesită 1-2 zile pentru a-și reveni într-un proces de reconstrucție. Așa se explică de ce poți simți dureri musculare după antrenamente mai complexe de înot. Însă, reconstrucția este modul în care mușchii devin mai puternici în timp.

 

Plămânii

VO2 Max este un termen pe care poate că l-ai auzit în sălile de sport ce reprezintă cantitatea maximă de oxigen pe care o persoană o poate folosi. În timp ce înoți, plămânii funcționează rapid pentru a absorbi tot oxigenul de care are nevoie corpul. În timp, pe măsură ce te obișnuiești cu antrenamentele de înot, VO2 Max va fi mai mare.

 

Inima

Spuneam mai sus că antrenamentul care depășește 2 minute duce corpul în respirație aerobă. Asta înseamnă că întregul corp are nevoie de oxigen. Drept urmare, ritmul cardiac crește pentru a transporta eficient oxigenul către mușchi.

 

Creierul

Creierului tău îi place să înoate. Sângele și oxigenul suplimentar te ajută să devii mai alert, mai treaz și mai concentrat. Totodată, creierul sintetizează endorfine, cunoscuți drept hormonii fericirii.

 

La bazinul Swimming Team Regie, poți învăța să înoți sub îndrumarea unor instructori profesioniști și îți poți perfecționa mișcările de înot și stilurile de înot pentru a înota ca un profesionist!

 

Sună la recepția bazinului, situat pe str. Larisa, nr. 2 (în cadrul complexului Sportul Studențesc, zona Crângași-Regie-Grozăvești), la numărul de telefon: 0799 983 830

 

Învață să înoți și distrează-te alături de noi!

 

Sursa foto: Swimming Team

 

Distribuie aceasta postare

Cine suntem?

Swimming Team este un club de inot dedicat atat copiilor, cat si adultilor, pentru initiere si perfectionarea inotului. Clubul a fost creat din pasiunea pentru acest sport si din dorinta de a invata si promova inotul tuturor persoanelor.

Localizare

Sediul Swimming Team Club

zona Regie, Clubul Sportul Studentesc

Adresa

str. Larisa, nr. 2, sector 6, Bucuresti

Program

Luni – Vineri

7 AM – 10 PM

Sambata – Duminica

8 AM – 18 PM

Contact

Telefon

0728 225 444

E-mail

office@club-inot.ro

0799 983 830