4 motive pentru care înotul este cel mai bun sport pentru sănătate

Distribuie aceasta postare:

Înotul este un sport recomandat frecvent de către medici persoanelor de toate vârstele, de la bebeluși până la vârstnici.

Motivul este unul simplu: datorită numeroaselor sale beneficii, înotul este poate chiar cel mai bun sport pentru întreținerea sănătății.

 

Iată 4 motive pentru care înotul poate deveni sportul tău preferat care să-ți protejeze sănătatea:

 

1. Înotul te menține în formă

Multe persoane își propun, la început de an, să facă mai mult sport. Este unul dintre scopurile foarte des întâlnite pe listele scrise de oameni în prima zi din luna ianuarie. Cu toate acestea, aproximativ 80% dintre aceste obiective eșuează până în februarie, potrivit US News & World Report.

În aceste condiții, înotul ar putea fi cel mai bun mod prin care oameni își pot realiza acest scop.

“Plăcerea de a face o activitate este extrem de importantă pentru continuarea angajamentului în această activitate”, a afirmat Hirofumi Tanaka, profesor la Departamentul de Kinesiologie și Educație pentru Sănătate al Universității din Texas, citat de site-ul usms.com.

Specialistul a mai făcut referire la rezultatele unui studiu efectuat pe un grup de femei tinere cu obezitate minimă până la moderată, realizat de Grant Gwinup și publicat în Jurnalul American de Medicină Sportivă în 1987. Participantele au spus că le-a plăcut înotul mult mai mult decât alte sporturi precum alergatul sau ciclismul.

 

2. Înotul este un sport prietenos cu corpul omenesc

Datorită faptului că, în timpul practicării înotului, corpul uman se află în mediul acvatic, greutatea corpului se simte diferit, la fel și forțele externe care acționează asupra lui.

De aceea, impactul înotului asupra corpului este cu mult mai mic decât în cazul altor sporturi, cum ar fi alergatul.

Beneficiul practicării înotului raportat la alte sporturi este simțit mai puternic de persoanele cu o greutate peste medie, pe care înotul le ajută să-și controleze greutatea.

Iar pentru persoanele cu artrită sau cu probleme la articulații înotul este un sport extrem de potrivit.

 

3. Înotul poate încetini procesul de îmbătrânire

Multiple studii realizate pe parcursul timpului au arătat că înotul practicat regulat scade riscul de deces din cauza diferitor boli și încetinește procesul de îmbătrânire. De aceea, nu este de mirare că persoanele care fac înot nu își arată vârsta și au un tonus muscular de invidiat.

Cercetătorii au descoperit ca între 3 și 5 reprize de înot pe săptămână reduc cu mult riscul de deces prematur.

Totodată, oamenii de știință britanici au ajuns la concluzia că înotul este foarte benefic pentru sănatate datorită faptului că persoanele care practică acest sport au șansa să trăiască mai mult comparativ cu șansele celor care practică alte sporturi. Studiul, citat de Daily Mail, a fost făcut pe un grup de bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 90 de ani, timp de 30 de ani. Concluzia a fost că grupul înotătorilor are șanse cu 53% mai mari să trăiască mai mult comparativ cu bărbații care nu practică acest sport.

Un alt studiu indică faptul că înotul fortifică oasele și reduce riscul apariției osteoporozei.

 

4. Înotul te ajută să te simți mai bine

Un studiu derulat de Hirofumi Tanaka, de la Universitatea din Texas, arată că oamenii care înoată au o stare de bine mai pronunțată și sunt mai fericiți.

Specialistul a examinat persoanele care aveau hipertensiune arterială în diferite stadii, în cadrul unui studiu publicat în august 1999 în Jurnalul Japonez de Educație Fizică și Medicină Sportivă. Participanții au completat un chestionar conceput pentru a le defini starea de spirit la începutul studiului și după 10 săptămâni, timp în care o parte dintre participanți a urmat un program de înot de 10 săptămâni.

Cercetătorul a descoperit că participanții care au respectat rutina de înot au primit un scor mai mare în ceea ce privește starea de bine, „reprezentând o stare de vigoare, efervescență și multă energie, care sunt componente centrale ale calității vieții legate de sănătate”.

Studiul a mai arătat că persoanele care au înotat și-au redus indicatorii de furie și oboseală cu 34% și, respectiv, 28%.

 

Așadar, dacă până acum poate că nu ți-ai făcut timp să vii regulat la bazin sau să-ți aduci copilul la înot, acum știi că acest sport are atât de multe beneficii pentru sănătate încât știi că merită să-i dedici timp și efort.

Bazinele noastre din București sunt deschise pentru toți doritorii să învețe să înoate de luni până duminică. Poți alege dintre mai multe tipuri de abonamente, în funcție de programul tău.

Vezi toate tipurile de abonamente și alege-l pe cel care ți se potrivește:

Abonamente Swimming Team

 

Sursa foto: Swimming Team

Distribuie aceasta postare

Cine suntem?

Swimming Team este un club de inot dedicat atat copiilor, cat si adultilor, pentru initiere si perfectionarea inotului. Clubul a fost creat din pasiunea pentru acest sport si din dorinta de a invata si promova inotul tuturor persoanelor.

Localizare

Sediul Swimming Team Club

zona Regie, Clubul Sportul Studentesc

Adresa

str. Larisa, nr. 2, sector 6, Bucuresti

Program

Luni – Vineri

7 AM – 10 PM

Sambata – Duminica

8 AM – 18 PM

Contact

Telefon

0728 225 444

E-mail

office@club-inot.ro

0799 983 830