Dezinfectarea apei cu clor, protecție împotriva coronavirusului
Temperaturile ridicate scad rezistența coronavirusului
Măsurile de prevenție pe care trebuie să le respectăm în această perioadă, oriunde ne aflăm, sunt:
- Spălatul frecvent pe mâini cu săpun:
- după ce ai tușit sau ai strănutat
- înainte, în timpul și după prepararea meselor
- înainte de masă
- după folosirea toaletei
- în timpul îngrijirii de o persoană bolnavă
- după îngrijirea animalelor
- după atingerea obiectelor din mijloacele de transport în comun sau din locurile publice
- Dezinfectarea mâinilor cu dezinfectant sau cu soluții pe bază de spirt
- Igiena respiratorie: acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel curat atunci când tușești sau strănuți, după care aruncă șervețelul la coșul de gunoi și spală-te pe mâini. În cazul în care nu ai la îndemână un șervețel, tușește sau strănută la cot, nu în palme.
- Evită contactul cu persoane care au febră și tușesc, suspecte de infecții respiratorii acute
- Nu îți atinge ochii, nasul și gura cu mâinile
- Curăță suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool
- Nu lua medicamente antivirale și nici antibiotice decât atunci când sunt prescrise de medic
- Utilizează masca de protecție doar dacă suspectezi că ești bolnav sau dacă acorzi asistență persoanelor bolnave
- Sună la 112 dacă ai febră și tușești sau dacă te-ai întors din China sau din zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile.
Numărul în creștere de cazuri de coronavirus (COVID-19) și recomandările autorităților de a intensifica măsurile de prevenție în rândul populației îi face pe cei care vin la bazin să se întrebe cât de sigur este înotul în această perioadă de epidemie și în ce măsură virusul se poate transmite în bazin.
Coronavirusul se transmite, conform reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății, prin secrețiile unei persoane infectate în timp ce tușește sau strănută.
Așadar, ce se întâmplă dacă o persoană infectată cu coronavirus, dar care încă nu manifestă simptomele, intră în bazin și tușește sau strănută?
Dezinfectarea apei cu clor, protecție împotriva coronavirusului
Conform informațiilor prezentate de numeroși specialiști din mai multe țări în ultimele zile, coronavirusul nu se poate răspândi în bazin atâta timp cât apa este purificată prin clorare, conform practicilor obișnuite de dezinfectare ale bazinelor, și cât timp temperatura apei este ridicată.
Specialiștii din cadrul Centrului de Protecție și Supraveghere a Sănătății (Health Protection Surveillance Centre) din Irlanda spun, într-un document publicat recent, că o concentrație de clor de cel puțin 1 mg/l, în funcție de bazin și dezinfectantul folosit, este suficientă pentru dezactivarea COVID-19, în cazul în care virusul ar ajunge în apă.
La rândul său, ministrul Sănătății din Filipine, Francisco Duque III, a declarat că virusul COVID-19 nu poate supraviețui în apa caldă a mării și nici în bazinele și piscinele cu apă tratată cu clor, transmite site-ul de știri abs-cbn.com.
Întrebat în ce măsură înotul este sigur în această perioadă, Dr. Leong Hoe Nam, specialist în boli infecțioase la spitalul „Mount Elizabeth Novena” din Singapore, răspunde într-un articol publicat pe site-ul spitalului: „În general, este sigur să mergi la înot în această perioadă. Apa și clorul din bazinele de înot vor ajuta la distrugerea virusului. La ce trebuie să fiți atenți sunt interacțiunile pe care le aveți cu alte persoane în afara bazinelor de înot”.
Temperaturile ridicate scad rezistența coronavirusului
Un alt factor care contribuie la incapacitatea coronavirusului de a se răspândi în bazin este sensibilitatea acestuia la temperaturile ridicate.
Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că rezistența COVID-19 va scădea atunci când temperaturile vor crește la peste 20 de grade.
La bazinele noastre (Swimming Team Regie, Swimming Team Fundeni și Swimming Team Militari Residence) temperatura aerului este de 33-35 de grade Celsius, iar temperatura apei din bazin este de 28-30 de grade Celsius.
Ce este foarte important să facem în această perioadă este să contribuim fiecare la reducerea răspândirii coronavirusului respectând recomandările de igienă.