Persoanele care practica inotul, si nu vorbim doar despre cele care o fac la nivel de performanta, se bucura nu doar de beneficiile general cunoscute, precum o imunitate mai puternica, imbunatatirea sistemelor respirator si cardiovascular, tonifierea musculaturii, o postura sanatoasa a corpului, dezvoltare armonioasa, relaxare etc.
Pe langa aceste beneficii, persoanele care fac inot invata si interiorizeaza cateva lectii puternice de viata care le ajuta sa aiba succes nu doar in bazin, ci si in celelalte arii ale vietii: la scoala, la job, in relatia cu prietenii, cu colegii si cu partenerul de viata, precum si in raport cu ele insele.
Iata 7 lectii pe care inotul practicat regulat te invata despre viata:
Trebuie sa muncesti cu perseverenta ca sa obtii ceea ce-ti doresti.
Fie ca esti in bazin sau in afara lui, nu vei putea obtine nimic de valoare fara sa depui efort. Iar realizarile extraordinare presupun, de cele mai multe ori, si eforturi deosebite.
Descopera-ti talentul sau concentreaza-te pe ceea ce faci in momentul de fata si incepe sa depui efort constant, cu perseverenta. In acest fel, este imposibil sa nu atingi succesul.
Uneori, este nevoie sa te impaci cu nedreptatea.
Sunt momente in care vei fi depasit de persoane care nu respecta regulile si care nu au investit atat de mult efort si atat de multa pasiune in ceea ce fac precum ai investit tu. Chiar daca iti este greu sa accepti aceste situatii pentru moment, pe termen lung, fii sigur ca etica muncii, rabdarea si perseverenta vor triumfa in fata talentului lipsit de efort.
Inveti sa depasesti greutatile si esecurile.
In inot, la fel ca in viata, sunt momente in care lucrurile nu decurg asa cum ne-am dori. Sunt momente cand, indiferent de efortul depus, rezultatele nu ne satisfac. Sunt momente in care vei fi frustrat, vei fi furios, nu vei reusi si vei suferi din cauza asta.
In aceste momente, important este sa nu cedezi, sa inveti sa le gestionezi, sa le depasesti. Odata ce ai facut aceste lucruri, devii mai puternic, mai increzator si mai imun la greutati. Obstacolele si esecurile se transforma in provocari de moment pe care stii ca le poti depasi, chiar daca nu ai inca solutia concreta. Depasind un obstacol, inveti ca toate obstacolele pot fi depasite.
Cu totii devenim mai buni atunci cand facem parte dintr-o echipa.
Un singur inotator poate fi foarte bun atunci cand se antreneaza singur. Insa, atunci cand isi uneste fortele cu un grup, cand intra in competitie pentru ceva mai presus de persoana lui, se intampla lucruri realmente incredibile unde talentul, perseverenta, orele de antrenament dau rezultate uimitoare.
Atunci cand un inotator vrea sa faca performanta, poate deveni foarte bun. Insa, cand un intreg grup vrea sa faca performanta, devine de neoprit.
Totul este un proces, nu un rezultat.
Pe masura ce inveti sa inoti si iti perfectionezi constant tehnicile de inot, inveti o lectie foarte importanta, si anume faptul ca a dori ceva nu este acelasi lucru cu a obtine acel lucru. Pentru a obtine succesul autodepasindu-te mereu, nu este suficient sa visezi la cel mai bun rezultat si nici sa le vorbesti oamenilor din jurul tau despre visele tale. Pentru a avea succes, trebuie sa-ti creezi obiceiuri si rutine zilnice care sa mentina efortul si sa te duca, in timp, acolo unde iti doresti sa ajungi.
In inot, inveti ca, pe masura ce practici procesul, iti atingi si obiectivul.
Autodisciplina.
Niciun talent nu iti garanteaza succesul in lipsa muncii asidue si a perseverentei. Iar pentru a persevera, ai nevoie de disciplina, care este cu atat mai dificila atunci cand e nevoie sa ti-o impui tie insuti. Autodisciplina se manifesta atunci cand esti singur fata in fata cu alarma ceasului care suna dimineata devreme ca sa pleci la antrenament. Daca reusesti sa depasesti momentul dificil si iti mentii motivatia de a-ti atinge visele, restul obstacolelor vor fi usor de trecut.
In viata trebuie sa stii si sa pierzi, si sa castigi.
Majoritatea oamenilor sunt fericiti cand castiga si sufera atunci cand pierd. Totusi, persoanele care au succes stiu sa-si pastreze calmul interior si demnitatea in ambele situatii. Nimeni nu spune ca trebuie sa fii in extaz atunci cand pierzi, insa trebuie sa poti sa strangi mana adversarului care a obtinut un rezultat mai bun decat tine. Atunci cand reusesti sa faci asta, inseamna ca, desi nu ai obtinut victoria finala in competitie, ai obtinut o victorie in fata ta.
Iar atunci cand castigi si devii campion, trebuie sa-ti pastrezi smerenia, sa-ti arati recunostinta fata de cei care te-au sustinut si sa fii un exemplu pentru cei care te admira si vor sa te urmeze.
Iata cum persoanele care practica regulat inotul invata anumite lectii de viata care stau la baza personalitatii oricarui om de succes, indiferent de domeniul in care activeaza. Pentru ca este imposibil sa ai succes si sa-l mentii in viata ta daca nu depui efort, nu esti perseverent sau daca te lasi doborat de prima nereusita.
Asadar, pe langa un sport tonifiant si relaxant, inotul reprezinta si un cumul de lectii de viata extraordinare!