Inițierea în tehnicile de înot este un proces care poate fi facilitat, bruiat sau chiar împiedicat de anumite tipare mentale. Este neplăcut, deoarece ele nu au nicio legătură cu abilitățile fizice ale oamenilor.
Astfel, persoane care au toate abilitățile fizice care le-ar permite o evoluție rapidă în învățarea și practicarea corectă a tehnicilor de înot pot simți că înaintează foarte greoi doar din cauza unor atitudini mental-emoționale blocante.
Îți prezentăm în acest articol 5 blocaje mentale răspândite care împiedică evoluția rapidă a persoanelor care vor să învețe să înoate, fie ele adulți sau copii:
1. Comparația cu alți înotători
Atunci când ești în prima lună a cursului de înot și vezi în jurul tău persoane care înoată cu ușurință mai multe lungimi de bazin Bras sau Fluture, poate apărea un sentiment de descurajare din cauza comparației cu acele persoane. Pe fondul descurajării, poate scădea motivația și, automat, scade șansa de a vedea rezultate bune.
Dacă ai tendința să te compari cu alte persoane, gândește-te că și ele au pornit de la zero, la un moment dat. Totodată, îți poți imagina cum te vor privi începătorii atunci când vei avea în spate un an întreg de practicare constantă a înotului. Cu siguranță, unii dintre ei te vor invidia!
2. Așteptările mari de la propria persoană
Presiunea de a învăța să înoți până la o anumită dată poate fi un stimulent pentru motivație și perseverență. Însă, când așteptările de la propria persoană sunt foarte mari, apare și un mare risc de dezamăgire care poate reprezenta o piedică importantă în procesul de învățare.
Oamenii obțin cele mai bune rezultate atunci când sunt relaxați și au așteptări realiste de la ei înșiși.
3. Perfecționismul
Dorința de a executa mișcările corect din prima, deși pare una de ajutor la prima vedere, poate îngreuna foarte mult procesul de învățare. O persoană în permanență nemulțumită de rezultatele sale riscă să-și piardă motivația destul de rapid.
Procesul de a învăța să înoți presupune să parcurgi pas cu pas un drum în care e firesc să greșești, e firesc să îți ia un anumit timp până înveți mișcările corecte de înot, pentru ca, apoi, să te bucuri de rezultat.
4. Frica
Frica de apă, frica de înec, frica de a nu rămâne fără oxigen, frica de a pierde controlul, frica de eșec – sunt doar câteva exemple de frici cu care se confruntă oamenii când vin pentru prima dată la bazin. În funcție de experiențele avute, unele frici pot fi mai puternice și va dura mai mult timp până vor dispărea.
Este important să știi că instructorii de înot Swimming Team se preocupă de fiecare persoană în parte, adult sau copil, pentru a o ajuta să-și depășească propriile temeri, să se simtă confortabil în apă și să învețe mișcările de bază ale înotului. Pas cu pas, oamenii devin mai curajoși și mai încrezători și explorează cu bucurie tehnicile de înot, bazinul și, în vacanță, marea sau oceanul!
5. Neîncrederea în sine
Lipsa de încredere în sine este o trăsătură răspândită în rândul românilor care afectează inclusiv procesul de învățare a abilității de înot. O persoană încrezătoare este nerăbdătoare să învețe și să se antreneze, având credința că, mai devreme sau mai târziu, va reuși. În schimb, o persoană cu o încredere scăzută în sine se îndoiește în permanență în capacitatea sa de a învăța și nu crede că poate reuși sau poate avea succes. Pentru a reuși, aceste persoane au nevoie de mai mult suport și susținere atât din partea instructorilor de înot, cât și din partea familiei.
Indiferent de nivelul de încredere în sine, toate persoanele perseverente reușesc să învețe să înoate. Mai mult, odată ce au parcurs acest proces și au deja rezultate concrete, vizibile și măsurabile, cursul de înot le ajută să-și crească încrederea în sine. Din moment ce au reușit să învețe să înoate, aceste pesoane devin încrezătoare că pot învăța să facă și alte lucruri pe care și le doresc, că pot avea rezultate remarcabile și în alte domenii.
Acum, după ce le-ai trecut în revistă, poți evalua în ce măsură aceste blocaje mentale se regăsesc la tine sau la copilul tău și împiedică evoluția rapidă și obținerea rezultatelor dorite atât la înot, cât și în viață.
Un mare beneficiu al depășirii acestor obstacole pe parcursul cursului de înot este că, având această experiență, ele pot fi depășite mai ușor și în alte domenii ale vieții din afara bazinului.
Instructorii noștri de înot sunt alături de fiecare cursant, oferindu-i tehnicile potrivite și metodele potrivite pentru a-l ghida spre cel mai rapid și eficient mod de a învăța să înoate.
Pentru mai multe detalii, sună la recepția bazinului Swimming Team Regie: Tel. 0799 983 830
Sursa foto: Swimming Team