Vrei să reduci stresul? 7 acțiuni eficiente pentru relaxare

Distribuie aceasta postare:

Sursa foto: Pexels.com

În ultimul an, nivelul de stres în rândul populației din România și din întreaga lume în general a crescut pe fondul pandemiei generate de răspândirea necontrolată a virusului SARS-CoV-2. 

Un studiu realizat de compania de cercetare de piață IPSOS, la solicitarea Huawei, în 11 țări din Europa, printre care și România, publicat în octombrie 2020, arăta că peste 55% dintre români resimțeau faptul că nivelul lor de stres crescuse exponențial în lunile precedente.

Provocările legate de pandemie s-au suprapus peste un nivel deja ridicat de stres pe care îl experimentează omul modern, din cauza stilului de viață solicitant, presiunilor pe plan profesional și financiar, dezvoltării și extinderii tehnologiei, alimentației deficitare, problemelor legate de somn, lipsei de mișcare etc.  

Stresul este considerat boala secolului, medicii recunoscând faptul că acesta stă la baza apariției unui număr mare de afecțiuni.

Pandemia a crescut nivelul de stres al oamenilor prin: foarte multe frici, izolare, distanțare socială, impredictibilitate, îngrijorare, anxietate și sentimentul de lipsă de control.

Psihologii definesc stresul ca fiind contextul în care solicitările mediului depășesc capacitatea de adaptare a organismului, ceea ce generează modificări psihologice și biologice ce pot duce chiar la îmbolnăvire.

Este adevărat că nu putem controla evenimentele care se întâmplă în exteriorul nostru. Însă, putem lua decizii care să ne ajute să ne menținem într-o stare psiho-emoțională cât mai bună.

În acest articol, ți-am pregătit 7 moduri eficiente și accesibile pentru a reduce nivelul de stres, astfel încât să ai o stare de spirit cât mai bună în fiecare zi:

 

1. Alimentația antistres

O modalitate eficientă de reducere a nivelului de stres resimțit de organism este prin intermediul alimentației. Hormonii stresului sunt cortizolul și adrenalina, în timp ce serotonina este recunoscută ca fiind hormonul fericirii. 

Iată câteva exemple de alimente care ne ajută să reducem stresul:

  • Carbohidrații complecși precum cerealele integrale, pâinea, pastele sau fulgii de ovăz stimulează secreția de serotonină
  • Portocalele și alte citrice reduc hormonii stresului și întăresc sistemul imunitar datorită conținutului ridicat de Vitamina C
  • Spanacul conține magneziu, care contribuie la reglarea nivelului de cortizol
  • Acizii grași Omega 3, pe care îi putem lua din carnea unor specii de pești (somon, ton) ne ajută să ținem sub control nivelul cortizolului și al adrenalinei
  • Migdalele cresc rezistența organismului la stres datorită conținutului ridicat de Vitamina E și B
  • Avocado are un conținut ridicat de potasiu și grăsimi monosaturate, reducând tensiunea arterială și ajutând creierul să fie mai receptiv la serotonină
  • Fructele de pădure (afinele, zmeura, murele, coacăzele) conțin un nivel ridicat de antioxidanți și de Vitamina C cu efecte puternice în combaterea stresului

 

2. Ceaiurile relaxante

Pentru efecte vizibile de reducere a stresului, alături de introducerea în alimentație a alimentelor menționate mai sus, poți bea și ceaiuri din plante cu proprietăți relaxante și calmante, precum: mușețelul, sunătoarea, teiul, valeriana, roinița, passiflora, menta sau salvia.

 

3. Mișcarea fizică și sportul

Pentru a funcționa la un nivel optim, corpul omenesc are nevoie de mișcare. Studiile au arătat că sportul contribuie la secreția serotoninei, astfel încât persoanele care practică regulat activități sportive sunt mai optimiste, mai fericite și sunt orientate mai degrabă către găsirea de soluții decât către concentrarea pe probleme. Există foarte multe tipuri de activități sportive, iar pe timp de vară ele pot fi practicate în orice loc, inclusiv în parcurile publice. Unul dintre cele mai iubite sporturi este înotul, datorită faptului că poate fi practicat fără limită de vârstă, precum și pentru că pune în mișcare toate grupele de mușchi fără a afecta în vreun fel articulațiile, așa cum se întâmplă în cazul altor antrenamente.

Dacă ți-ar plăcea să înoți pentru a reduce nivelul de stres și a te menține în formă, te așteptăm cu drag la bazinul Swimming Team, situat în cadrul complexului Sportul Studențesc din București, pe strada Larisa, nr. 2.

 

4. Yoga, meditația și tehnicile speciale de relaxare

În ultimii ani, au apărut numeroase posibilități de a practica yoga, precum și diferite tehnici de meditație, care au ca efect rapid reducerea nivelului de stres, liniștirea minții, revenirea în prezent și o stare de acces la propriile resurse mentale și emoționale care te poate ajuta să simți că deții un mai mare control asupra vieții tale și că poți găsi soluții eficiente la provocările cu care te confrunți. Dacă nu ai încercat până acum asemenea tehnici de meditație și de relaxare, te poți gândi să le încerci pentru a vedea în ce măsură ți se potrivesc.

 

5. Petrece timp cu oamenii dragi

Cultivarea relațiilor cu oamenii dragi, fie ei rude sau prieteni, contribuie la secreția oxitocinei, considerat hormonul fericirii și al atașamentului. Datorită lui, ne simțim apropiați de alți oameni, simțim că facem parte dintr-o familie, dintr-un cerc de prieteni, dintr-o comunitate, simțim că nu suntem singuri, că cineva este mereu alături de noi și că, împreună, putem face față oricăror greutăți. Știm cu toții că, oricât de dificilă se arată o situație, ea devine mult mai ușor de gestionat când avem alături pe cineva care ne susține.

 

6. Exerciții de respirație

Atunci când o persoană se află în stare de stres, respirația ei este rapidă și superficială. Respirând profund, în mod conștient, ducând aerul până în abdomen, ne forțăm corpul să revină în prezent, ceea ce ne ajută să ne detașăm de starea de tensiune. Este suficient să inspiri lent și să expiri lent, cu atenția pe respirație și observând cum aerul intră și iese pe nări, pentru a reduce starea de stres și a liniști corpul.

 

7. O abordare pozitivă a provocărilor cu care te confrunți

Marea majoritate a autorilor din domeniul dezvoltării personale afirmă că e important să căutăm și să găsim în orice situație aspectele pozitive, oricât de dificilă ar părea la prima vedere. Este o abordare constructivă a stresului. Din moment ce o anumită provocare este deja prezentă în viața ta, nu o poți face să dispară. Ce poți face, în schimb, este să alegi modul în care abordezi respectiva provocare. Și poți alege să vezi partea bună a paharului, să înveți lecțiile pe care ți le oferă fiecare experiență neplăcută, să te gândești ce vei face diferit dacă te vei confrunta, în viitor, cu o situație asemănătoare, și să mergi mai departe.

 

Dacă simți că stresul face parte din viața ta actuală, poți să salvezi acest articol și să revii la el ori de câte ori te simți tensionat, pentru a alege una dintre activitățile menționate și a o pune în practică.

Nu uita că TU ești singura persoană care are control asupra propriilor tale acțiuni, chiar dacă nu poți controla evenimentele care se întâmplă în jurul tău. Și este responsabilitatea ta să ai grijă de reducerea nivelului de stres și de menținerea stării tale de bine!

 

Sursa foto: Pexels.com

 

Distribuie aceasta postare

Cine suntem?

Swimming Team este un club de inot dedicat atat copiilor, cat si adultilor, pentru initiere si perfectionarea inotului. Clubul a fost creat din pasiunea pentru acest sport si din dorinta de a invata si promova inotul tuturor persoanelor.

Localizare

Sediul Swimming Team Club

zona Regie, Clubul Sportul Studentesc

Adresa

str. Larisa, nr. 2, sector 6, Bucuresti

Program

Luni – Vineri

7 AM – 10 PM

Sambata – Duminica

8 AM – 18 PM

Contact

Telefon

0728 225 444

E-mail

office@club-inot.ro

0799 983 830