Sarituri in apa – cate tipuri exista si cum trebuie executate

Distribuie aceasta postare:

Sariturile in apa fac parte din familia sporturilor nautice. Acestea implica prezenta unei trambuline sau a unei platforme fixe, pozitionata la o anumita inaltime, deasupra unui bazin de inot. In trecut, acest sport era practicat doar in scop recreativ. Printre cei mai multi dintre practicantii acestei discipline sportive se numarau gimnastii profesionisti.

Istoricul sariturilor in apa

Asa cum am prezentat anterior, oamenii priveau sariturile in apa ca pe o activitate recreativa, insa la inceputul secolului XX, in Germania si Suedia oamenii incep sa combine sariturile in apa cu anumite elemente regasite in gimnastica. Acesta a fost momentul in care sariturile in apa s-au transformat dintr-o activitate recreativa intr-un sport de sine statator.

Sarituri in apa – tipuri

In continuare, iti vom prezenta principalele tipuri de sarituri intalnite adesea in concursuri:

  • Saltul simplu – Acesta mai poarta si numele de “trasura de unire” pentru ca ajuta sportivul sa ia contact cu apa fara sa stropeasca, insa mai important de atat, fara ca trupul acestuia sa aiba de suferit. Odata ajuns in apa, executantul trebuie sa scoata pieptul in evidenta indreptand capul in sus, pentru a forma un arc de cerc. Acesta il va propulsa rapid la suprafata apei.
  • Saltul de concurs – Este asemanator cu saltul simplu, insa i se adauga miscari suplimentare menite sa infrumuseteze sportivul din punct de vedere estetic. La randul sau, saltul de concurs poate fi de 3 tipuri: saltul simplu, saltul crapului, saltul ingerului.
  • Saltul ingerului – Poarta aceasta denumire datorita imaginii create de sportiv in timpul sariturii. Aceasta este asemanatoare zborului unui inger. Executantul trebuie sa dea impresia spectatorului ca in momentul saltului, acesta nu trebuie sa aterizeze in apa, ci mai degraba sa incerce sa se ridice.
  • Saltul crapului – Unul dintre cele mai populare salturi. Plecarea se face cu un avant puternic care sa permita o ridicare cat mai puternica. In momentul in care sportivul atinge punctul extrem al saltului, va intinde bratele deasupra capului, picioarele vor fi unite, corpul cat mai drept, sustinut intr-o pozitie rigida. In momentul coborarii, corpul se va arcui natural pana in punctul in care bratele vor ajunge paralel cu picioarele. Pozitia redata se va pastra doar pana cand executantul va lua contact cu apa. Ulterior, corpul isi poate relua pozitia initiala.

In cazul competitiilor de sarituri, se pot realiza o multime de combinatii intre sariturile mentionate, dar pot fi adaugate si elemente suplimentare menite sa infrumuseteze sariturile.

Sarituri in apa – recorduri la nivel mondial

Iata care sunt cele mai importante recorduri omologate international pentru sariturile in apa:

  • La categoria “Masculin”, in 1983, la San Diego, 5 sportivi (Rick Charles, Rick Winters, Bruce Boccia, Dana Kunze si Mike Folie) au realizat o saritura de la 52,4 metri (platforma fixa).
  • La categoria “Feminin”, in anul 1985, o tanara americanca, Lucy Wardle reuseste o saritura exceptionala de pe o platforma fixa plasata la 86,3 metri inaltime.

Este important de mentionat faptul ca aceste sarituri vin la pachet si cu riscuri considerabile, mai ales atunci cand nu sunt realizate de profesionisti sau in prezenta unor profesionisti.

Distribuie aceasta postare

Cine suntem?

Swimming Team este un club de inot dedicat atat copiilor, cat si adultilor, pentru initiere si perfectionarea inotului. Clubul a fost creat din pasiunea pentru acest sport si din dorinta de a invata si promova inotul tuturor persoanelor.

Localizare

Sediul Swimming Team Club

zona Regie, Clubul Sportul Studentesc

Adresa

str. Larisa, nr. 2, sector 6, Bucuresti

Program

Luni – Vineri

7 AM – 10 PM

Sambata – Duminica

8 AM – 18 PM

Contact

Telefon

0728 225 444

E-mail

office@club-inot.ro

0799 983 830