Inotul face parte din categoria sporturilor tehnice. Avand in vedere ca apa este de aproximativ 800 de ori mai densa decat aerul, chiar si cele mai mici greseli pot ingreuna ritmul de inot, mai ales in cazul incepatorilor.
Daca tocmai ai facut o pasiune pentru inot si iti doresti sa il practice la nivel de reecreere sau competitional, trebuie sa iei in calcul cateva sfaturi esentiale pentru evolutia ta ca inotator.
- Lucreaza cu un instrucor
Cel mai important sfat pe care ti-l poate da cineva este sa iti alegi un profesionist care sa te ajute sa deprinzi rapid tehnicile corete de inot, chiar daca iti doresti sa practice acest sport ca pe un hobby. Este posibil sa fii tentat sa inveti singur sa inoti, insa risti sa inveti gresit toate tehnicile de inot, iar asta te poate afecta pe termen lung. Un stil gresit de inot solicita foarte mult organismul si te va obosi mai mult decat este necesar.
Un instructor de inot iti va urmari evolutia indeaproape si te va corecta de fiecare data cand executi gresit un stil de inot.
- Stabileste-ti doar obiective realiste
Chiar daca esti o fire sportiva, cu un fizic de invidiat, asta nu inseamna ca te vei descurca foarte bine si la bazinul de inot, mai ales la inceput. Acest sport implica antrenamente specific, pe care adesea nu le poti realiza inca din prima sedinta. Astfel, este recomandat sa nu ai asteptari nerealiste inca de la inceput. Porneste cu pasi mici, antreneaza-te constant si stabileste-ti doar obiective realiste.
- Poarta ochelari de inot
Incearca sa te obisnuiesti cu ochelarii de inot si poarta-i o ora, fara sa ii dai jos nici macar o secunda. Daca ai in plan sa participi si la competitii, vei fi nevoit sa porti ochelarii de inot, mai ales pe distante lungi.
- Analizeaza cat mai mult inotatorii experimentati si incearca sa socializezi cu ei
Cele mai bune sfaturi le vei obtine intotdeauna de la persoanele mai experimentate decat tine. Sa poti socializa cu un inotator experimentat poate fi o adevarata oportunitate, mai ales atunci cand iti doresti sa participi la competitii. Cu siguranta iti vor impartasi cateva sfaturi pretioase, mai ales ca nu reprezinti o amenintare pentru ei.
- Planifica saptamanal cel putin o sedina de inot
Este recomandat sa planifici in fiecare saptamana intre 3 si 5 antrenamente de inot, de 30 sau 60 minute. Dar avand in vedere ca esti la inceput de drum, un astfel de program ti se poate parea destul de solicitant. Astfel, poti incepe doar cu cate o sedinta pe saptamana. Pe masura ce dobandesti abilitatile de baza ale inotului, este recomandat sa programezi mai des antrenamente.
Asadar, ultimul dar nu cel mai putin important sfat este: Decizia de a practica inotul este cu siguranta, cea mai buna pe care o puteai lua. Deci continua sa inoti! Indiferent de cat de dificil va parea la inceput, pastreaza-ti motivatia si vei obtine rezultate satisfacatoare.