Abilitatea de a sti sa inoti este una esentiala, deoarece, in anumite situatii, iti poate salva viata si poate salva si vietile altor persoane. De aceea, fiecare copil ar trebui sa invete sa inoate, pentru a elimina multe potentiale pericole din viata lui.
Totusi, pana ca un copil sa stie sa inoate foarte bine in cele 4 stiluri consacrate, sunt cateva lucruri importante pe care copilul trebuie sa stie sa le faca atunci cand se afla in apa.
Deoarece se apropie vacanta de vara si poate ca vei merge cu familia la mare sau veti fi cazati in hoteluri cu piscine, iti spunem in acest articol care sunt lucrurile de baza pe care trebuie sa le stie un copil atunci cand intra in contact cu apa in mare sau piscine.
Iata cateva lucruri pe care orice copil care merge la mare sau la piscina trebuie sa le stie:
Sa se mentina la suprafata apei
Fiecare inotator trebuie sa stie sa se mentina la suprafata apei, in special atunci cand apa este mai adanca decat inaltimea persoanei. In cazul copiilor, beneficiile trec dincolo de abilitatea de supravietuire in apa. Atunci cand copilul are siguranta ca se mentine la suprafata apei, el devine mai increzator si se poate distra in apa, ceea ce imbogateste mult experienta vacantei.
Sa inainteze in apa
Pentru ca, la un moment dat, copilul se poate indeparta de marginea bazinului sau de malul marii, el trebuie sa stie sa inainteze inotand in apa. In cadrul cursurilor de inot, copiii invata sa inoate in 4 stiluri diferite: craul, bras, spate si fluture. Si chiar este indicat sa inoate in toate stilurile pe care le cunoaste, pentru ca timpul petrecut in apa sa fie cat mai placut si cat mai putin obositor pentru el.
Siguranta in apa
La cursurile de inot, copilul se obisnuieste treptat cu apa si isi invinge frica de apa. In momentul in care cel mic se simte in siguranta in bazin sau in mare, el se relaxeaza, se distreaza mai mult si invata mai usor.
Respiratia in apa
Pe masura ce invata sa inoate, copilul invata si sa-si coordoneze respiratia in timp ce se afla in apa. Corect este ca, atata timp cat se afla cu gura si nasul in apa, inotatorul sa expire incontinuu, urmand sa inspire aer pe gura, atunci cand scoate capul afara.
Sa se intoarca pentru a inota pe spate
Aceasta miscare ii va fi de ajutor copilului atunci cand oboseste si se afla departe de marginea bazinului, ajutandu-l sa se relaxeze si sa adune energie. Inlocuind stilul de inot craul, de exemplu, cu inotul pe spate, copilul capata o mai mare libertate de miscare si o siguranta in plus.
Sa intre si sa iasa corect dintr-un bazin
Pentru ca marginea unei piscine nu este niciodata uscata, atata timp cat sunt persoane care inoata in ea, pana si copiii mai mari trebuie sa fie foarte atenti atunci cand merg pe langa piscina si cand intra in apa, pentru a evita eventualele alunecari si accidente. Pe langa a intra corect in bazin, pentru copiii mai mici este foarte important sa stie si cum sa iasa corect si in siguranta din bazin. Si ordinea este urmatoarea: mai intai pune consecutiv coatele pe marginea bazinului, apoi ajunge cu burta pe marginea bazinului si apoi se foloseste de genunchi pentru a iesi complet din apa.
Vestea buna este ca, odata invatat, inotul este ca mersul pe bicicleta: nu se uita niciodata! Copilul va sti sa inoate pe parcursul intregii sale vieti si, astfel, va fi mai protejat in fata potentialelor pericole. Important este ca cel mic sa stie aceste lucruri de baza care se invata usor la un curs de inot.
Sursa foto: Swimming Team