Stilurile de inot si cum dezvolta acestea musculatura

Distribuie aceasta postare:

Fie ca alegi sa inoti la mare, in bazin sau in ocean, cu siguranta vei aborda unul sau mai multe stiluri de inot existente, care totodata iti vor dezvolta anumite grupe musculare. Prin viteza de deplasare, fiecare stil de inot solicita o anumita grupa de muschi mai mult sau mai putin. In functie de distanta parcursa inotand, fie este indicat sa adopti un anumit stil de inot, fie sa le alternezi atunci cand ai obosit.

Probabil te intrebi de ce inotatorii profesionisti cunosc toate stilurile de inot si le practica. Ei bine, raspunsul consta in faptul ca acestia se folosesc de stilurile de inot pentru a face fata cu succes competitiilor. Printre numeroasele stiluri de inot exista, insa, cateva care sunt folosite cel mai des si care implicit ofera cele mai bune rezultate la competitiile sportive.

Stilul Fluture

Acesta se incadreaza pe lista celor mai complicate stiluri de inot si poate fi definit ca o miscare a unui delfin ce iese din apa. Practic, in timpul inotului, inotatorul sta pe burta si loveste apa cu ajutorul bratelor. Nu degeaba este incadrat in topul celor mai dificile stiluri de inot, deoarece acesta poate fi destul de dificil de invatat si mai mult de atat, este foarte solicitant. Adesea, este practic doar de catre inotatorii avansati.

Stilul Crowl

 Acest tip de inot mai este numit si stilul liber si este preferat de aproape toti inotatorii experimentati. Atunci cand vrei sa capeti cea mai mare viteza de deplasare in apa, stilul Crowl este cel potrivit. Pozitia adoptata este pe burta, cu capul scufundat in apa, ochii deschisi, iar aerul este expirat sub apa. De asemenea, bratele sunt miscate circular si alternativ, pozitia initiala a acestora se realizeaza doar pe sub apa. Picioarele sunt in sincron cu miscarile mainilor, care la randul lor au o miscare alternativa sus-jos solicitand in special articulatia genunchiului si a soldului. Atentie! Corpul trebuie sa se mentina in permanenta drept, deoarece orice miscare gresita te poate incetini. Mai mult de atat, respiratia este si ea foarte importanta si trebuie sa fie in concordanta cu miscarile corpului. Pentru ca presupune forta si dezvolta atat muschii spatelui si ai bratelor, stilul Crowl este preferat si folosit in special de barbati.

 Stilul Bras

 Cel mai folosit stil de inot pentru incepatori este stilul Bras. In timpul inotului, mainile au o miscare semicirculara sub apa, iar revenirea la pozitia initiala a acestora se realizeaza tot sub apa. Miscarea picioarelor trebuie sa fie in concordanta cu cea a mainilor, iar unul dintre cele mai mari avantaje ale stilului Bras este acela ca in timpul inotului iti poti mentine capul la suprafata si astfel, respiratia nu mai reprezinta o problema. Bras este unul dintre cele mai lejere stiluri de inot si cel mai usor de invatat.

Stilul Spate

 Asa cum probabil ti-ai dat seama, stilul Spate presupune inotul pe spate, cu corpul scufundat sub apa si miscari ritmice ale bratelor. Picioarele stau drepte, iar miscarea acestora este asemanatoare cu cea a stilului Liber. In felul acesta, corpul poate inainta prin apa. Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale acestui stil de inot, resimtit in special de incepatori, este acela ca nu ofera vizibilitate pentru alegerea directiei de inot si ca adesea apa poate fi inghitita. Stilul Spate este recomandat, in special, persoanelor care au dureri de spate deoarece cele mai solicitate grupe de muschi sunt dorsalii si trapezul.

Indiferent de stilul de inot pe care il preferi, afla ca oricare dintre acestea iti poate aduce o multime de beneficii atat starii de sanatate, cat si celei psihice.

Distribuie aceasta postare

Cine suntem?

Swimming Team este un club de inot dedicat atat copiilor, cat si adultilor, pentru initiere si perfectionarea inotului. Clubul a fost creat din pasiunea pentru acest sport si din dorinta de a invata si promova inotul tuturor persoanelor.

Localizare

Sediul Swimming Team Club

zona Regie, Clubul Sportul Studentesc

Adresa

str. Larisa, nr. 2, sector 6, Bucuresti

Program

Luni – Vineri

7 AM – 10 PM

Sambata – Duminica

8 AM – 18 PM

Contact

Telefon

0728 225 444

E-mail

office@club-inot.ro

0799 983 830