Majoritatea oamenilor fac cunostinta cu semnele inecului prin intermediul televizorului, in cadrul filmelor sau al emisiunilor televizate. Si ceea ce afla despre inec este, de cele mai multe ori, departe de adevar.
In realitate, inecul unei persoane poate trece neobservat, aceasta nefacand gesturi ample si nemaiputand striga pentru a cere ajutor. Astfel, improscarea cu apa si tipetele in timpul inecului sunt elemente care apar doar in filme, nu si in viata reala. De aceea, cel mai grav este faptul ca, atunci cand cineva se ineaca, majoritatea persoanelor din jur nu constientizeaza ce se intampla. Si, evident, inecul ar putea fi prevenit daca cei din jur ar fi constienti ca persoana se ineaca.
Iata care sunt semnele de inec pe care le-au observat salvamarii in decursul timpului si pe care trebuie sa le stii daca mergi cu familia la strand sau la mare:
- Persoana care se ineaca nu se mai poate mentine la suprafata apei
- Inecul se petrece in tacere. Pentru ca respiratia este o functie de baza, iar vorbirea este una secundara, prioritar este ca persoana sa respire, astfel incat ea nu mai poate striga dupa ajutor si chiar nu mai poate emite niciun sunet.
- Atunci cand un om se ineaca, el nu poate face gesturi ample cu mainile pentru a chema in ajutor. Instinctiv, el isi foloseste mainile pentru a se impinge la suprafata apei ca sa respire.
- Fiind sub imperiul reactiei instinctive, persoana isi mentine pozitia verticala in apa, fara sa dea din picioare
- Privirea este goala, nu se concentreaza pe nimic sau ochii sunt inchisi
- Persoana incearca sa tina capul pe spate si deschide gura pentru a lua aer
- Respira des, superficial si „fura” aer cu gura
- Incearca sa iasa din apa, insa miscarile sale raman sub apa
Avand in vedere aceste lucruri, este important ca persoanele care nu stiu sa inoate bine, in special copiii, sa fie supravegheate permanent atunci cand se afla in piscina, la strand sau in mare. In cazul in care observi unul dintre semnele descrise mai sus la o persoana, apeleaza de urgenta la ajutor, deoarece s-ar putea sa ai la dispozitie mai putin de 60 de secunde pentru o salva!
In orice caz, chiar daca stiu sa inoate, atunci cand intra in mare, copiii trebuie sa poarte colace de salvare, veste de salvare si/sau aripioare care sa-i mentina la suprafata apei, in timp ce sunt supravegheati in permanenta de un adult.